TIG-lassen

TIG lassen wordt ook wel ‘Tungsten Inert Gas’ genoemd en is de meest nauwkeurige lasmethode binnen onze dienstverlening. TIG lassen wordt uitgevoerd met een niet-afsmeltende wolfraamelektrode, omdat de elektrode bestand is tegen een hoog smeltpunt. Met een TIG lasapparaat is het mogelijk om een vlamboog te creëren en met de andere hand is het mogelijk om lasmateriaal toe te voegen.

Met TIG lassen wordt gebruik gemaakt van een inert gas, zodat het lasgebied wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor ontstaan er schone en sterke lassen! Onze TIG lassers hebben de volledige controle over de warmte input van het TIG lasapparaat, waardoor dun materiaal zoals aluminium TIG lassen ook mogelijk is.

Hoge kwaliteit

Hoge kwaliteit

TIG-lassen resulteert in een hoge kwaliteit las met een nette afwerking.

Lassterkte

Lassterkte

De lassterkte bij TIG-lassen is over het algemeen hoger dan bij andere lasprocessen.

Precisie

Precisie

Een zeer nauwkeurig proces en is geschikt voor het lassen van zeer dunne materialen.

Hoge kwaliteit en perfecte afwerking

TIG lassen wordt vaak toegepast in situaties waar de las zichtbaar is en er een lasverbinding van hoge kwaliteit gewenst is. TIG lassen zorgt voor een sterke verbinding binnen uw project en oogt daarnaast perfect! Voor het verontreinigen van de TIG lasnaad is het ook mogelijk dat wij uw materiaal ‘beitsen’. Hierdoor worden eventuele verkleuringen en vuil gereinigd van het oppervlak.

TIG lassen voor verschillende industrieën

TIG lassen wordt toegepast in verschillende industrieën door de nauwkeurige en hygiënische las. Maar ook de stevigheid van de las zorgt ervoor dat deze lasmethode vaak wordt toegepast. TIG lassen wordt voornamelijk toegepast in de luchtvaart-, voeding-, farmaceutische- & procesindustrie.

Tig lassen
MIG MAG lassen_Seine Metaal

Verschil tussen MIG/MAG en TIG lassen

Wij leggen je graag uit wat de verschillen tussen TIG en MIG/MAG lassen zijn. TIG lassen wordt voornamelijk ingezet voor fijner laswerk wat zichtbaar is. Het lasproces is relatief langzaam, omdat handmatig lasdraad moet worden toegevoegd. Dit maakt TIG-lassen de meest nauwkeurige lasmethode, dat resulteert in een schone en aantrekkelijke las.

MIG/MAG lassen wordt ook wel Metal Inert Gas/Metal Active Gas genoemd en is een snelle lasmethode om staal, en koper te lassen. Er wordt gebruikt gemaakt van een constante spanning en van gelijkstroom bij MIG/MAG lassen, waardoor de lasplekken zichtbaar worden. Dat maakt deze lasmethode kostenefficiënter en toepasbaar binnen verschillende industrieën, waaronder de spoorwegindustrie, meubelindustrie, constructiebouw, scheepsbouw en de bouwsector.

Voordelen van TIG-lassen

 • Biedt uitstekende controle over de las
 • Produceert schone, nauwkeurige lassen
 • Geschikt voor een breed scala aan materialen 
 • Geen slak om te verwijderen na het lassen
 • Ideaal voor de productie van hoogwaardige producten

Nadelen van TIG-lassen

 • Tijdrovender dan andere lasmethoden zoals MIG-lassen
 • Moeilijk lasproces om te beheersen voor de lasser
 • Gebruikt duurdere lasgassen zoals Argon of Helium
 • Niet de beste keuze voor dikker materiaal of snelle productie

Verschillende soorten materiaal TIG lassen

Het is mogelijk om verschillende materiaalsoorten te TIG lassen. Dit komt doordat het mogelijk is om zelf de warmte input van het TIG lasapparaat in te stellen. Hierdoor is het mogelijk om dik, maar ook dun materiaal te bewerken.


Aluminium TIG lassen

Aluminium is een type metaal dat zich onderscheid door het gewicht, de corrosiebestendigheid en dikte. Het TIG lassen van aluminium wordt steeds populairder doordat deze lasmethode een nette afwerking heeft en het materiaal licht van gewicht is. De stevigheid van het materiaal blijft wel behouden, waardoor er zeer sterke producten gemaakt kunnen worden met een laag gewicht.

RVS TIG lassen

RVS is een metaalsoort dat vaak wordt gebruikt om te TIG lassen. RVS TIG lassen is populair, omdat de lasmethode geen slak of spatten veroorzaken die de corrosiebestendigheid aantasten. Tijdens het RVS TIG lassen wordt de oxidehuid van het materiaal beschadigd. Het is daarom noodzakelijk om te beitsen na het RVS TIG lassen.

Beitsen na het TIG-lassen

Op klantwens is het mogelijk lasnaden op roestvrij staal (RVS) te beitsen. Het doel van het beitsen is om eventuele verontreinigingen, zoals oxiden, verkleuringen en lasverontreinigingen, van het oppervlak van de lasnaad te verwijderen. Hierdoor ontstaat een schone en gladde afwerking, die zowel zorgt voor een mooie lasnaad als de corrosiebestendigheid van het RVS verbetert.

Metaal beitsen
Gecertificeerde lasser

Gecertificeerd TIG lassers bij Seine Metaal

Om u van de hoogste kwaliteit te voorzien beschikken onze lassers over een EN ISO 9606 lascertificering. Hiermee tonen onze lassers aan dat ze verschillende materialen kunnen bewerken, namelijk:

 • Staal
 • Aluminium
 • Koper
 • Nikkel

Dit internationaal lascertificaat waarborgt de kwaliteit van ieder product dat wij lassen. Hierdoor bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit! Bent u opzoek naar een leverancier die u kan voorzien in TIG gelaste materialen? Dan helpen we u graag verder, neem contact met ons op.

MAATVASTE TOTAALSERVICE

Onze metaalbewerkingen

Seine Metaal uw maatvaste totaalservice

Benieuwd wat Seine Metaal ook voor u kan betekenen?