TIG-lassen

TIG wordt ook wel ‘Tungsten Inert Gas’ genoemd en is één van de meest veelzijdige en hoogwaardige lasprocessen die beschikbaar zijn. Het wordt vaak toegepast bij de productie van producten met een hoge kwaliteit. TIG-lassen wordt veel gebruikt om (dunne) delen van RVS (roestvast staal), aluminium en andere non-ferrometalen te lassen waar een hoogwaardige las vereist is. 

TIG-lassen is een verfijnd proces waarbij een vlamboog wordt gecreëerd. De vlamboog wordt gecreëerd met behulp van een wolfraamelektrode, dit is een staaf die zorgt voor het ontsteken en het in stand houden van de vlamboog.

Een vlamboog genereert de nodige hitte om het basismateriaal te smelten zonder dat de elektrische geleider zelf smelt, vanwege het hoge smeltpunt. Tijdens het lassen wordt een beschermend inert gas, zoals argon, over de laszone geblazen om deze te beschermen tegen luchtverontreinigingen.

Voordelen van TIG-lassen

Hoge kwaliteit

TIG-lassen resulteert in een hoge kwaliteit las met een nette afwerking.

Lassterkte

De lassterkte bij TIG-lassen is over het algemeen hoger dan bij andere lasprocessen.

Precisie

TIG-lassen is een zeer nauwkeurig proces en is geschikt voor het lassen van zeer dunne materialen.

Lasbaarheid

TIG-lassen kan worden gebruikt om bijna elk metaal te lassen, inclusief non-ferrometalen.

Verschil tussen TIG en MIG/MAG lassen

Wij leggen je graag uit wat de verschillen tussen TIG en MIG/MAG lassen zijn. TIG lassen wordt voornamelijk ingezet voor fijner laswerk wat zichtbaar is. Het lasproces is relatief langzaam, omdat handmatig lasdraad moet worden toegevoegd. Dit maakt TIG-lassen de meest nauwkeurige lasmethode, dat resulteert in een schone en aantrekkelijke las.

MIG/MAG lassen wordt ook wel Metal Inert Gas/Metal Active Gas genoemd en is een snelle lasmethode om staal, en koper te lassen. Er wordt gebruikt gemaakt van een constante spanning en van gelijkstroom bij MIG/MAG lassen, waardoor de lasplekken zichtbaar worden. Dat maakt deze lasmethode kostenefficiënter en toepasbaar binnen verschillende industrieën, waaronder de spoorwegindustrie, meubelindustrie, constructiebouw, scheepsbouw en de bouwsector.

Voordelen van TIG-lassen

  • Biedt uitstekende controle over de las
  • Produceert schone, nauwkeurige lassen
  • Geschikt voor een breed scala aan materialen 
  • Geen slak om te verwijderen na het lassen
  • Ideaal voor de productie van hoogwaardige producten

Nadelen van TIG-lassen

  • Tijdrovender dan andere lasmethoden zoals MIG-lassen
  • Moeilijk lasproces om te beheersen voor de lasser
  • Gebruikt duurdere lasgassen zoals Argon of Helium
  • Niet de beste keuze voor dikker materiaal of snelle productie

Beitsen na het TIG-lassen

Op klantwens is het mogelijk lasnaden op roestvrij staal (RVS) te beitsen. Het doel van het beitsen is om eventuele verontreinigingen, zoals oxiden, verkleuringen en lasverontreinigingen, van het oppervlak van de lasnaad te verwijderen. Hierdoor ontstaat een schone en gladde afwerking, die zowel zorgt voor een mooie lasnaad als de corrosiebestendigheid van het RVS verbetert.

MAATVASTE TOTAALSERVICE

Onze metaalbewerkingen

Seine Metaal uw maatvaste totaalservice

Benieuwd wat Seine Metaal ook voor u kan betekenen?