MIG MAG-lassen

MIG MAG-lassen is een lasmethode waarbij een elektrische boog wordt gebruikt om meerdere stukken metaal aan elkaar te bevestigen. Een laspistool in combinatie met de te bewerken metaalsoort wordt aan het werkstuk gesmolten, waardoor een stevige verbinding wordt gecreëerd.

Het bevestigen van een materiaalsoort aan het werkstuk wordt ook wel 'een smeltbad' genoemd. Dit komt doordat een extra stuk metaal aan het werkstuk wordt gesmolten. Wanneer de twee stukken aan elkaar worden bevestigd, wordt er gebruik gemaakt van een beschermgas om te voorkomen dat het materiaal verbrandt. Bij Seine Metaal kunnen wij veel metaalsoorten behandelen, namelijk staal, aluminium en RVS.

Wat is MIG MAG lassen?

De techniek maakt gebruik van een continu toevoerende draadelektrode en schildgas, wat helpt om de lasnaad te beschermen tegen atmosferische contaminatie. Dit resulteert in schonere en sterkere lassen, vrij van onzuiverheden die de integriteit van de las kunnen aantasten.

MIG MAG lassen_Seine Metaal

Wanneer ga je MIG MAG lassen?

MIG MAG-lassen is een cruciale techniek in de constructie en vele andere sectoren waar sterke en duurzame lasverbindingen vereist zijn vanwege de veiligheid en betrouwbaarheid. Door materiaal te voorzien van een kwalitatieve las, voorkom je lekkage en corrosie. 

Dit maakt MIG MAG lassen een geschikte oplossing voor diverse constructieprojecten, variërend van gedetailleerde laswerkzaamheden tot het lassen van zware structurele componenten. Daarnaast wordt er vaak gekozen voor MIG MAG lassen omdat het kan worden toegepast op een breed scala aan materialen, waaronder koolstofstaal, roestvrij staal en aluminium, en is geschikt voor zowel dunne als dikke materialen.

Wat is het verschil tussen MIG en MAG lassen?


Het verschil tussen MIG en MAG lassen zit in het type gas dat wordt gebruikt en de materialen die ermee gelast worden. MIG lassen is geschikt voor niet-ijzerhoudende metalen en fijnere laswerk, terwijl MAG lassen beter geschikt is voor staal en grovere toepassingen. 

MIG lassen staat voor ‘Metal Inert Gas’ en MAG lassen voor ‘Metal Active Gas’ lassen of GMAW, is een veelgebruikte lasmethode in de metaalindustrie. Het is een elektrisch booglasproces waarbij we continu lasdraad gebruiken om de delen van het werkstuk te verbinden.

Wat is MIG-lassen?

Bij MIG-lassen wordt er door middel van elektrische spanning een vlamboog gecreëerd tussen het lasdraad en het werkstuk, terwijl er gelijktijdig een beschermgas wordt gebruikt om het smeltbad te beschermen tegen de invloed van de atmosfeer. Het beschermgas, meestal argon, helpt bij het voorkomen van oxidatie en het verkrijgen van een sterke lasnaad.

  • Gas: Bij MIG-lassen wordt een inert gas gebruikt, meestal argon of een mengsel van argon en helium. Deze gassen reageren niet met het smeltbad.
  • Materialen: Het wordt voornamelijk gebruikt voor het lassen van niet-ijzerhoudende metalen zoals aluminium, magnesium, en roestvrij staal.
  • Kenmerken: MIG-lassen staat bekend om zijn schone en efficiënte lasverbindingen met minimale spatten. Het biedt een goede controle over het lasproces, wat nuttig is bij dunne materialen.

Aluminium MIG lassen

Het is lastig om aluminium te lassen vanwege zijn warmtegeleiding en gevoeligheid voor vervorming. Aluminium MIG MAG lassen is een efficiënte oplossing voor het verbinden van aluminium onderdelen in bijvoorbeeld de luchtvaart- en automobielindustrie. MIG-lassen, waarbij inert gas zoals argon wordt gebruikt, is bijzonder effectief voor aluminium omdat het beschermgas oxidatie voorkomt, wat essentieel is voor een schone en sterke las. 

 

RVS MIG Lassen

Het proces van MIG lassen is efficiënt en geschikt voor het lassen van roestvrij staal. RVS MIG lassen wordt vaak gebruikt voor toepassingen in de voedselverwerking en medische industrie. Met goede beheersbaarheid en hoge lassnelheid is het ideaal voor het realiseren van corrosiebestendige verbindingen.

Wat is MAG-lassen?

MAG-lassen, of 'Metal Active Gas' lassen, is een techniek om metalen aan elkaar te lassen. Hierbij wordt een draad gebruikt die door een lasapparaat automatisch naar het te lassen metaal wordt gevoerd. Deze draad smelt en verbindt de stukken metaal met elkaar. Om te zorgen dat de las sterk en schoon blijft, wordt er tijdens het lassen een gas gebruikt, meestal een mengsel van argon en koolstofdioxide (CO2). Dit gas beschermt het smeltende metaal tegen de lucht, zodat er geen ongewenste reacties plaatsvinden die de kwaliteit van de las kunnen verminderen.

  • Gas: MAG-lassen gebruikt actieve gassen zoals koolstofdioxide of mengsels van koolstofdioxide en argon. Deze gassen ondergaan een reactie met het smeltbad, wat invloed heeft op de eigenschappen van de las.
  • Materialen: Het wordt vooral gebruikt voor het lassen van koolstofstaal en laaggelegeerd staal.
  • Kenmerken: MAG-lassen is efficiënt voor het lassen van dikke materialen en is minder duur dan MIG-lassen. Het kan echter meer spatten veroorzaken en is minder geschikt voor zeer dunne materialen.

Voordelen MIG/MAG lassen

Hoge lassnelheid

Hoge lassnelheid

Omdat er continue draadtoevoer plaatsvindt,
kan er snel en efficiënt gelast worden.

Sterke verbindingen

Sterke verbindingen

MIG/MAG-lassen wordt veel gebruikt in de constructie en andere toepassingen waarbij sterke en duurzame lasverbindingen vereist zijn.

Gecertificeerde Lassers

Gecertificeerde lassers

We beschikken over een team van ervaren en gecertificeerde lassers, waardoor we de beste kwaliteit kunnen waarborgen en ook grotere klussen aankunnen.

MIG MAG lasspecialist Seine Metaal

Ontdek wat Seine Metaal met MIG MAG lassen voor u kan betekenen. Van de eerste ontwerpfase tot de uiteindelijke realisatie. Wij zijn uw betrouwbare partner in laswerk, klaar om elk project tot een succes te maken. Met onze flexibele en klantgerichte service zorgen we ervoor dat uw visie werkelijkheid wordt. Seine Metaal heeft meer dan 25 jaar ervaring binnen de branche en beschikt over een team van gecertificeerde lassers, waardoor we u 100% verzekeren van de hoogste kwaliteit.

Metaalbewerkings Team Vroomshoop
MAATVASTE TOTAALSERVICE

Onze metaalbewerkingen

Seine Metaal uw maatvaste totaalservice

Benieuwd wat Seine Metaal ook voor u kan betekenen?