Metaal ponsen

Bij het ponsen van metaal gebruiken we een stempel (pons) en een matrijs (mal). De stempel, ofwel een cilindervormig of vlak gereedschap, heeft aan het uiteinde de gewenste vorm. De matrijs daarentegen heeft een uitsparing die precies past bij de vorm van de stempel. Door de stempel in het metaal te drukken, snijdt of vormt het metaal zich naar de contour van de stempel, terwijl de matrijs de andere kant stevig ondersteunt.

Voordelen

Voordeel

Snel en efficiënt

Het is een snelle en efficiënte methode om herhaalbare gaten of vormen in metaal te creëren.

Voordeel

Perfect resultaat

Ponsen biedt nauwkeurige resultaten en een goede oppervlakteafwerking en minimaliseert het materiaalverspilling.

Voordeel

Diverse sectoren

Ponsen wordt veel toegepast in de bouw, meubelproductie en machinebouw.

Metaalbewerking letter A

Letters ponsen in metaal

Wilt u graag letters ponsen in metaal voor uw bedrijfslogo of als decoratieve toevoeging? Dit is mogelijk bij Seine Metaal & Snijtechniek! Geponste letters zijn bestand tegen slijtage, krassen en chemicaliën, waardoor ponsen een zeer geschikte oplossing is. Daarnaast zorgt geponst materiaal voor een nette en veilige afwerking van het gewenste metaal. Hierdoor is het mogelijk om geponste materialen toe te passen binnen verschillende sectoren, omdat de onderdelen voldoen aan de wettelijke en industriële vereisten.

Verschillende materialen ponsen

Met onze ponsmachines in het mogelijk om platen te ponsen tot een maximale dikte van 10 mm te ponsen. Echter verschilt dit per soort metaal, hieronder hebben wij de maximale diktes aangegeven per metaalsoort. Daarnaast is het bij ons mogelijk om alle soorten ferro- en non-ferrometalen te bewerken.

Heeft u een dikkere plaat die u toch wilt bewerken? Dan is een alternatieve oplossing om te lasersnijden. Door ons ruime machinepark is het mogelijk om op een eenvoudige manier grote hoeveelheden metaal te ponsen.

Het is mogelijk om de volgende materialen te bewerken:

  • RVS ponsen: maximaal 6 mm
  • Aluminium ponsen: maximaal 10 mm
  • Staal ponsen: maximaal 10 mm

Ponsen versus lasersnijden

Voor metaal ponsen wordt een fysieke stempel gebruikt om vormen uit het metaal te perforeren. Voor eenvoudige metaalbewerkingen zoals het creëren van een gat wordt aangeraden om te kiezen voor ponsen. Deze methode maakt het namelijk mogelijk om snel en nauwkeurig herhaalbare gaten of andere vormen in het metaal te maken.

Wanneer complexe vormen gewenst zijn, raden wij aan om te lasersnijden. Lasersnijden is een techniek die ervoor zorgt dat het materiaal gesneden wordt met behulp van een krachtige laserstraal. Wanneer u dikker plaatmateriaal wilt snijden is dit vaak niet mogelijk bij Ponsen, maar biedt lasersnijden hier vaak wel de mogelijkheid voor.

Wij helpen u graag om te kiezen voor de juiste aanpak, zodat we samen de meest efficiënte en kostenbesparende methode kiezen. Neem contact met ons op.

Metaal lasersnijden

Waarom ponsen?

Ponsen is een techniek binnen de metaalbewerking waarbij snel en gemakkelijk nauwkeurige gaten en vormen in metaal worden gemaakt, die vervolgens herhaalbaar zijn. Dit maakt deze methode zeer geschikt voor een grote serie aan producten waar een eenvoudige bewerking aan uitgevoerd moet worden.

De gewenste vorm wordt uit het metaal gedrukt door een kantbank met hulp van een mal. Hierdoor wordt er geen materiaal weggesneden, wat resulteert in minder materiaalverspilling. Dit maakt deze methode een kostenefficiënte en betrouwbare techniek om vormen te creëren in metaal.

Ponsen metaal

De specialist in metaal Ponsen

Al meer dan 25 jaar is Seine Metaal actief in de metaal sector. Door al deze jaren heen hebben wij veel metaal bewerkt en zijn we expert geworden op het gebied van speciale plaatbewerkingen, zoals Ponsen. Bij Seine Metaal werken we met een strakke planning, zodat we snel kunnen schakelen om u te voorzien van de gewenste producten. Maatwerk is onze kracht!

Seine Metaal uw maatvaste totaalservice

Benieuwd wat Seine Metaal ook voor u kan betekenen?

MAATVASTE TOTAALSERVICE

Onze metaalbewerkingen