metaalbewerking

Ponsen

Bij het ponsen van metaal gebruiken we een stempel (pons) en een matrijs. De stempel, ofwel een cilindervormig of vlak gereedschap, heeft aan het uiteinde de gewenste vorm. De matrijs daarentegen heeft een uitsparing die precies past bij de vorm van de stempel. Door de stempel in het metaal te drukken, snijdt of vormt het metaal zich naar de contour van de stempel, terwijl de matrijs de andere kant stevig ondersteunt.

Metaal ponsen heeft verschillende voordelen:

  • Het is een snelle en efficiënte methode om herhaalbare gaten of vormen in metaal te creëren.
  • Ponsen biedt nauwkeurige resultaten en een goede oppervlakteafwerking en minimaliseert het materiaalverspilling.
  • Ponsen wordt veel toegepast in de bouw, meubelproductie en machinebouw.
MAATVASTE TOTAALSERVICE

Onze metaalbewerkingen

Metaal ponsen of lasersnijden

Naast ponsen is lasersnijden ook een methode om vormen te creëren in metaal. Hoe wordt de uiteindelijke keuze tussen ponsen en lasersnijden gemaakt? Ponsen is sneller en nauwkeuriger dan boren en een laser. Er zijn matrijzen nodig voor ponsen. Seine heeft bijna alle vormen matrijs.

Ponsen is minder flexibel dan lasersnijden. Waar meer complexe vormen gewenst zijn, maken we gebruik van onze lasersnijmachines. Seine Metaal kan u hierin adviseren.

Uiteindelijk is het belangrijk dat verschillende factoren worden meegenomen in de keuze voor metaalbewerking. Ons doel is altijd om de aanpak te kiezen die zowel efficiënt, veilig als kostenbesparend is.

Snelheid
Ponsmachines zijn sneller in staat om gaten te snijden. Voor onderdelen met een groot aantal gaten is ponsen de optimale keuze.

Serieproductie
Voor grotere series is ponsen de beste keuze. Het aanpassen van het gereedschap in een ponsmachine kost echter te veel tijd voor kleinere series. Lasersnijden is dan een logischere optie.

Materiaal
Over het algemeen geldt dat ponsen optimaal is voor dunnere materialen, terwijl lasersnijden beter werkt voor dikkere materialen. De bewerkingsmethode hangt dus af van de dikte van het materiaal.

Seine Metaal uw maatvaste totaalservice

Benieuwd wat Seine Metaal ook voor u kan betekenen?